Surfistes a càmara lenta

Segon workshop del projecte Know2

Posted on: Juny 3, 2010

Els dies 28 i 29 de maig va tenir lloc al Campus Nord de la UPC el segon Workshop del Projecte Know2. El projecte Know2 és un projecte finançat pel Ministerio de Ciencia y Tecnología, i hi participen les universitats del País Basc (UPV/EHU), la UPC, la UB i la UOC. També hi participen nou empreses (EPOs), entre elles Yahoo, l’empresa basca Elhuyar, dedicada a productes i serveis multilingües amb tecnologies de la llengua, i l’empresa de traducció automàtica AutomaticTrans. Els objectius generals del projecte són tres:
  • Desenvolupar tecnologia que permeti extraure i adquirir automàticament informació multilingüe de la Web
  • Aplicar aquesta tecnologia en diversos dominis (turisme, medi ambient, ensenyament)
  • Crear aplicatius senzills d’obtenció de la informació per als usuaris dels dominis

La Universitat del País Basc va explicar l’estat de la qüestió pel que fa a l’extracció i adquisició de la informació de la Web. Cal destacar l’adaptació d’un projecte anterior- el projecte europeu Kyoto– per establir un format estàndard de compartició de les eines lingüístiques que intervenen en el Know2. Aquest format, anomenat KAF, permet la fàcil interoperatibilitat de components d’enginyeria lingüística, com són un analitzador morfològic i sintàctic (Freeling), un desambiguador de paraules, un identificador d’events (kybots), un etiquetador semàntic, o un extractor de terminologia (tybot). La interoperatibilitat es pot realitzar amb un programa de codi lliure, el PipeT, el qual permet crear fluxos de dades entre els components que realitzen una tasca (pipes), amb el KAF com format d’entrada i sortida de les diferents eines que hi intervenen. Les eines lingüístiques han de ser de lliure accés, encara que de moment estan disponibles els analitzadors i els desambiguadors per al castellà, l’anglès i l’euskera. Esperem que aviat també estiguin disponibles l’extractor de terminologia i l’identificador d’events. D’altra banda, també van explicar els resultats obtinguts en l’extracció automàtica de termes similars i termes que estan relacionats conceptualment.
El Departament de Tecnologia Educativa va intervenir amb la presentació Explotación de la Wikipedia en la tecnología educativa. La Wikipedia és un recurs fonamental del projecte Know2, i la finalitat de la presentació va ser presentar les possibilitats que té l’adquisició d’informació via Wikipedia en l’ensenyament, sobretot en un entorn com és el de la UOC. Es van explicar projectes en curs- com el DicWiki, el Doraemon i l’aprenentatge via Wii– i també es van presentar possibles aplicacions en la millora del cercador de materials, i algunes propostes vinculades a la idea d’aprenentatge soprenent. Aquestes propostes aprofiten la situació actual de relació directa que tots tenim ambel coneixement, via Internet. Un coneixement que es descarregable i que pot sorprendre el docent i l’estudiant sense que li representi esforç actualitzar els seus coneixements. La presentació va motivar la proposta per part del coordinador del projecte, Eneko Aguirre de la UPV/EHU, de que la UOC també es presentés també com a EPO i que preparés una demo d’alguna de les aplicacions de tecnologia educativa de cara a l’avaluació del projecte per part del ministeri. L’aplicació hauria de fer servir tecnologia desenvolupada en el projecte Know2. En realitat, l’extracció de terminologia i el detector de termes similars i termes relacionats conceptualment poden ser útils tant per al projecte Doraemon, com per a la visualització i navegació per un mapa de conceptes en entorns lúdics com la Wii, i també per a la lectura en diagonal d’un material, la qual cosa facilitaria l’adquisició de coneixements d’uns estudiants que solen aprofitar la nit i els viatges en transport públic per estudiar.

Enllaços d’interés

Pàgina projecte Know2: http://ixa.si.ehu.es/know2

Pàgina projecte Kyoto: http://www.kyoto-project.eu/

Pàgina PipeT: http://pipet.sourceforge.net/index.html

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: