Surfistes a càmara lenta

En Doraemon se’n va de vacances

Posted on: Juliol 30, 2010

En Doraemon se’n va de vacances havent fet els següents deures:

– Mostra missatges dels fòrums d’una assignatura que poden contenir una possible resposta a la consulta d’un alumne

– Mostra contextos útils per a trobar una resposta que provenen dels materials didàctics

–  Llista referències externes sobre els temes consultats. Les referències, de moment, són articles de la Viquipèdia i els articles o llibres sobre el tema en qüestió referenciats al  Delicious

– Mostra contextos trobats via un cercador tipus Google que li poden ser útils al consultor per trobar una resposta.

La cerca de missatges i contextos es fa a partir d’una extracció automàtica de candidats a OC (objectes de consulta). Els candidats són presentats al consultor com un núvol de conceptes organitzats de manera jeràrquica. Els primers candidats (marcats en verd) són els candidats que pertanyen al domini de l’assignatura. A continuació, amb un color blau, apareixen llocs geogràfics, noms de persona, institucions, etc. que tenen una referència a la Viquipèdia, que és un entorn públic. Així respectem la confidencialitat de les dades personals d’un missatge. Finalment, amb un color marró, es presenten els candidats que no pertanyen a les categories anteriors.

Del núvol de candidats, el consultor escull aquells sobre els quals vol focalitzar la cerca de contextos útils per trobar una resposta. Un cop escollits els candidats, Doraemon engega la cerca pels missatges del fòrum, pels materials didàctics, fent una crida al cercador de materials, i activa també cerques a un cercador tipus Google*.

Els resultats de les cerques passen per un filtre. Quan els resultats provenen dels fòrums, es prioritzen aquells missatges que tenen un tema amb els mateixos candidats a OC que els del tema del missatge de la consulta. Per exemple, si el tema de la consulta és  quadre de consonants, es prioritzen els missatges amb temes tals com visualització del quadre de consonants, quadre de consonants del català, etc. D’altra banda, es presenten els contextos que tenen un número  més gran de co-ocurrències dels candidats a OCs seleccionats pel consultor. Per exemple, si el consultor ha escollit conceptexarxa semàntica i Wordnet, es prioritzen els contextos dels missatges, dels materials i de la cerca tipus Google, que contenen aquests tres candidats junts més vegades. S’ha de dir que, del cercador de materials, s’agafen les metadades dels contextos dels materials didàctics (títol del material, autor, etc.) i es mostren a la sortida de la consulta.

En la cerca a referències externes, tals com la Viquipèdia i les que es troben via Delicious, val a dir que també es mostren entrades i referències en anglès, malgrat el candidat a OC provingui d’un missatge escrit en català. Això és possible recuperant l’equivalent en anglès del candidat en el diccionari del tema elaborat via el DicWiki.

Què li espera a en Doraemon quan torni de vacances? Doncs per setembre li espera una pre-avaluació d’un pilot que té les funcionalitats que hem explicat. Aquesta pre-avaluació servirà per afinar el disseny de l’avaluació definitiva, que està planificada per l’octubre.

Només queda desitjar-vos unes bones vacances, si les feu per l’agost. En Doraemon es passarà uns dies inmobilitzat. Vol gaudir del plaer de passar uns dies sense agafar un transport públic.

Així que, bye-bye, babies i aquests dies l’únic shoo-shoo de tren serà aquest de les Germanes Andrews.

*Crida via API al cercador de Yahoo. El webservice és lliure. El mòdul amb l’API al cercador de Google ho va ser fa un temps però va deixar de ser de lliure fa uns anys. Pel que sabem, la situació no ha canviat.

Anuncis

1 Response to "En Doraemon se’n va de vacances"

[…] identificar els objectes de pregunta i resposta sobre l’assignatura. Tal com explicàvem al juliol, el núvol de candidats a OC i OP està organitzat de manera que  els termes del domini estan […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: